התחלתי את דרכי בתחום שירותי ה Big Data, ופיתוח תהליכי BI ו- Big Data. ההתעניינות בענן הגיעה באופן אינהרנטי עם העבודה - בין מתוך דרישות של לקוחות לשירות ענן כזה או אחר ובעיקר מתוך הראיה הטכנולוגית של הכלים השונים שיכולים לשמש אותי בפרוייקטים ולהרחיב אותם. המטרה העיקרית הייתה לראות מה יכול להקל עלינו ועל הלקוח לפתח ולהטמיע תהליך מורכב בקלות תפעולית ובמהירות, בהתאמה לצרכים. בשנתיים האחרונות עם Rivery, אנחנו מקצרים את הדרך לענן להמון לקוחות, ומאפשרים להם להגיע לתחום ה BI וה Big Data בענן ביתר קלות ובזמן מהיר.
כמובן שזה תלוי בספק ענן, אך הקושי הגדול ביותר היה ההבנה הכוללת בחיבור שירותים השונים באותו הספק ליחידה אחת. בעיקר הבעיה הייתה להבין מה יש (ויש המון!), מה ניתן להפיק מכל אחד מהשירותים באופן ספציפי (Pros and Cons של כל שירות) ואיך אותו השירות מתחבר לשאר השירותים לידו. מצד שני, הבעיה העיקרית היום היא לרדוף אחרי מה שיוצא. התחרות כל כך עזה, שכל ספק נותן סל שירותים כמעט זהה, עם סגמנטים ופיצ'רים ספציפיים, ומעדכן אותו באופן תדיר מאוד, כך שצריך להיות כל הזמן עם היד על הדופק. זה מרוץ שלא נגמר. בדיוק בשביל זה הקמנו גם את Rivery, שמגיע עם ההבנה של שירותי ה- Data השונים שהעננים מציעים ונותן אפשרות "לרדוף" אחרי הפיצ'רים והחידושים בתחום הזה.
הכל תלוי כמובן. לדעתי קלות השימוש בענן, שמוריד הרבה מהתעסקות של הקמת תשתית בכל פרויקט פיתוח, והשימוש שמאפשר הרצה On Demend עם המון שירותים תומכים, מטה את הכף לטובת הענן. מאידך, הבעיות העיקריות כיום עם הענן הוא כמובן עניין הרגולציה, והמיגרציה של תהליכים קיימים אליו. פיתחנו פתרון שעובד באופן אוטונומי על הענן הפרטי של הלקוחות שלנו למקרים שבהם הרגולציה לא מאפשרת להם לעבוד על ענן ציבורי, או שצריכים לעבוד תחת מגבלות אבטחה כבדות, כמו בתעשיות הפיננסים, הביטוח וכו'...
לדעתי ספקי הענן יחזקו כיוון של Deep Learning לפתרון בעיות מורכבות ויעבו את כל שירותי הדאטא המורכבים שלהם, כמו שירותי Machine Learning As a Service, ומנועי תחקור data מורכבים יותר ויותר. הענן של היום מתפתח במהירות מסחררת ופותר הרבה מאוד בעיות תשתית שהיוו חסם ליישום של פתרונות בתחום הדאטא. לפעמים אפילו ממש לכן, הפתרון התשתיתי שמגיע בקליק בענן מאפשר, ויאפשר, להעמיק את תחומי הדאטא למקומות מעניינים ומורכבים הרבה יותר, במחיר שכנראה יהיה זול יותר מהקמה ותחזוק של תשתית שכזאת בOn Prem. אנחנו נראה לדעתי המון חברות שהדאטא הוא הcore business שלהן והענן לא נתן להן עד היום פתרון מלא, עוברות לפתרונות ענן ממוקדים יותר בתחום הדאטא.
לחלק מהמקרים כן, ולרוב המקרים בשנים האחרונות לא. קשה מאוד להתחרות בקלות השימוש מחד, ובמחיר של ספקי הענן הציבורי. מצד שני, הרבה מאוד מהשיקולים הם מעבר למחיר, אלא גם שיקולים של שירות ספציפי כזה או אחר שנמצא בספק ענן ספציפי. לחלק מהפתרונות יש חלופות בין ספקי הענן, אבל הרבה פעמים החלופה אינה מדויקת. בתחום הData הרבה מהשירותים מתומחרים אחרת, מצריכים רמת ידע תפעולי אחרת והבנה של טכנולוגיות אחרות. בנסיון שלנו שמוטמע בRivery, המוצר אגנוסטי לכל אחד מהעננים הציבוריים הפופולאריים כיום, ולכן אנחנו יכולים להציע את החלופות הטובות ביותר לכל לקוח, ולהתאים את שירות הענן לפי הצרכים.
קיבלנו תמיכה וליווי משלושת ספקי הענן הציבורי הגדולים. הם פרטנרים מאוד חשובים לנו ולקוחות שלנו. אנחנו כמובן נמצאים בכל אחד מכנסי הענן הגדולים בארץ ובחו"ל, והחיבור עמם חשוב לנו מאוד, דרך meetupים, קשרים אישיים ועזרה טכנית ללקוחות ולנו.
מחשוב הענן הוא עדיין תחום בחיתוליו ונראה שיש עוד המון לאן להתפתח. התחום כנראה הולך למקום שבו הSEO היה לפני כמה שנים. כפי שהחיפוש הביא להקמת תעשייה שלמה הקשורה לו, כך הייתי מעוניין לראות את תחום מחשוב הענן. הייתי רוצה לראות עוד המון שיתוף ידע, פיתוח הידע הכולל שלנו, לימוד מCase Studies והצגה של פתרונות וBest Practices, בשביל שנוכל לפתח את הקהילה לתעשייה שבה יש מומחים לתחום הענן הציבורי והפרטי. בין אם זה בMeetups או בכנסים מקצועיים.