✕ סגור 
צור קשר
תודה על ההתעניינות .

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

מפגשים בענן: אופיר מקמל

חברת סלע
|
May 23, 2018
שלום רב

נשמח שתציג את עצמך בפני הקוראים שלנו, מה המקצוע שלך, רקע טכנולוגי?
שמי אופיר מקמל, CTO בסלע. אני חי ונושם מחשבים ותכנות מילדות, בוגר יחידות טכנולוגיות בצבא ועוסק בפיתוח וייעוץ טכנולוגי כבר זמן רב. בשנים האחרונות לקחתי את תחומי העניין שלי - ארכיטקטורה, פיתוח במגוון טכנולוגיות, ביצועים, וסקאלאביליות לכיוון תחום הענן - בין היתר דרך כניסה אינטנסיבית לעולמות הקונטיינרים וקוברנטיס, והעברת סדנאות פיתוח בענן ללקוחות שונים בארץ ובעולם.
מה היה הקטליזטור שגרם לך להתעניין במחשוב לענן?

מיד כשהתחלתי לעבוד לסלע בשנת 2012 נחשפתי ליועצים שלנו שכבר ייעצו והדריכו בנושאי הענן, כך שלמדתי ממומחים בתחום ובהמשך השתתפתי בכתיבת ספר לפיתוח שירותים על גבי Microsoft Azure.

הזרז המשמעותי לכניסה לתחום הגיע דווקא מהלקוחות שלנו - שהיו צמאים לידע והכשרה בתחום הענן באופן כללי, ובפתרונות של ספקי הענן השונים באופן פרטני - עובדה שדחפה את הקבוצה שלנו ללמוד היטב את הפתרונות הקיימים ולייצר סביבם ידע.

מכיוון שתחומי העניין שלי יותר מרוכזים סביב פיתוח, השנים הראשונות של הענן ותחום ה-IaaS (Infrastructure as a Service) היו פחות מעניינות עבורי.

הפריצה בשנים האחרונות של פתרונות ה-PaaS ה-SaaS, וגם ה-FaaS (Platform, Software, Function - As a service) יצרה אצלי עניין מחודש בתחום שפונה היום יותר מתמיד גם למפתחים.

באילו קשיים נתקלת כשרצית ללמוד על תחום מחשוב ענן?

אני חושב שעיקר הקשיים היו מחסור בחומרי הדרכה בתחילת הדרך. נאלצנו לכתוב בעצמנו ספרים ותוכן כדי לייצר ידע.

בהמשך הדרך הוקמו כנסים בין לאומיים, ונכתבו מאמרים רבים בתחומים הללו והיום אני מרגיש שאין חוסר משמעותי.

מה אתה צופה בעתיד בתחום המחשוב ענן לעומת ה ONPREM ?

אינני חושב שהענן יעלים את מרכזי השרתים בארגונים. On Prem ישאר איתנו עוד שנים רבות, בין היתר מכיוון שיש עיסוקים - ביטחוניים, פיננסים, רפואיים - שבחלק מהמקרים מצדיקים הקמה מקומית של מרכזי שרתים.

עם זאת, אני בטוח שבחלק גדול מהארגונים אפשר למצוא Workloads מתאימים שניתן ורצוי להעביר לענן - לדוגמא, סביבות פיתוח ואינטגרציה, סביבות הדגמה, מערכות מידע תומכות (שאינן קריטיות), ובחלק מהמקרים גם גיבויים.

בנוסף, פתרונות שהם Platform-Agnostic (לדוגמא, Kubernetes) יהפכו לפופולאריים ביותר, בין היתר מכיוון שהם יהוו 'Enabler' ויאפשרו מעבר עתידי בין פתרונות מקומיים אל הענן, וכן, בין ספקי ענן שונים.

האם לפתרונות שחיפשת היו חלופות בין ספקי הענן הציבורי השונים שעבדת מולם? ואם כן מה הייתה מערכת השיקולים בבחירת הספק? איזו תמיכה/ליווי קיבלת מספק הענן

מכיוון שאנו שותפים של כל ספקי הענן הגדולים (Azure, Google Cloud Platform, Amazon Web Services) אנו מוצאים את עצמנו פעמים רבות עוזרים ללקוחות שלנו לבחור ספק ענני.  

מערכת השיקולים שלנו בדרך מתבססת על מידת התאמה של הפתרון הענני לדרישות של הלקוח בהיבטים שונים: טכנולוגיות בהן הלקוח משתמש, ידע קיים בארגון של הלקוח, עלויות מעבר לענן, התאמות בפיתוח המוצרים הקיימים ועוד.

אם יצא לך לעבוד בתחום מחשוב ענן, מהן המסקנות לאחר המעבר לענן בהשוואה למצב on premise (איזה מצב עדיף ולמה?)

אחלק את התשובה שלי לשניים -  

בהקשר של ארגונים בינוניים וגדולים - שילוב הענן כשתשתית מאפשר דינאמיות מדהימה לארגונים ועוזרת להוריד עלויות בטווח הארוך.

בהקשר של סטארט-אפים המסקנות אפילו יותר נחרצות, הענן מאפשר ליזמים להקים מיזמים טכנולוגיים בצורה מהירה ביותר ולנסות את הפתרונות שלהם בצורה גלובאלית בעלויות זניחות יחסית לאלטרנטיבה, ללא הוצאות מראש וללא צורך בגיוס כספים.

איך ארגון יודע שהוא מוכן לענן? מהן הנקודות החשובות (זמן, אנשי צוות) מבחינתו שיצביעו על מוכנות?

אני מאמין שההחלטה להיכנס לענן היא אסטרטגית לארגון, וצריכה להיות מונעת מצרכים עסקיים, ולא כשיפור טכנולוגי נקודתי.

כל ארגון צריך להסתכל היכן לקוחותיו ומתחריו נמצאים, ואיפה הם יהיו בעוד מספר שנים - ובהתאם לתכנן את האסטרטגיה שלו.

בדרך כלל, התשובה תהיה – בענן. ארגונים מבינים שהענן מאפשר להם דינאמיות תפעולית, הורדת עלויות, ואף מעבר למודלים עסקיים חדשים - אספקת תוכנה-כשירות לדוגמא.

ברגע שהענן יוגדר כיעד אסטרטגי עבור החברה, בדרך כלל לא תהיה בעיה בהקצאת הזמן הנדרש והכשרת אנשי הצוות הרלוונטיים.

לסיום משהו חשוב שהיית רוצה לראות קורה (מפגשים, לימודים או כל דבר אחר) בקהילת מחשוב הענן ו/או בפורטל מחשוב ענן ?

אני חושב שעל מנת לעזור ליותר חברים בקהילה להרחיב את הידע בתחום, יש צורך ביותר תכנים איכותיים בעברית.

במבט רחוק יותר - מכיוון שאני חושב שהעתיד של תחום התשתיות ותחום התוכנה הוא בענן - הייתי רוצה לראות חדירה של תחום הענן ללימודים במוסדות האקדמיים על מנת לאפשר לעובדים המצטרפים לתעשייה הבנה טובה יותר של השוק, וזאת מעבר לכישורי תכנות כאלו או אחרים.

תודה רבה לך אופיר שהגעת להתראיין לפורטל מחשוב הענן של ישראל, נהנינו לשמוע.