מאז שהתחלתי לעסוק בתוכנה באופן מקצועי, תמיד נמשכתי לנושא של מערכות מבוזרות ו-High Performance Computing. בזמן התואר השני שלי לקחתי קורס על Cloud Computing שהיה מאוד מעניין ומאוד פרקטי. לקראת סיום השירות הצבאי, ביחד עם חבר, פתחנו עסק קטן לשירותי פיתוח תוכנה, ולצורך פישוט תהליכים התחלנו להריץ את הסביבה בענן. זאת בעצם הייתה ההתנסות הראשונה שלי עם ה-Good, Bad and Ugly של מחשוב הענן.
החוויה הראשונה שלי עם הענן הייתה באזור שנת 2011, התיעוד היה לוקה והיה קשה להבין מה ה- Best Practices. מעבר לזה, הייתי צריך לשנות את צורת המחשבה שלי ל-Cost Oriented Architecture ולהבין את הקשר הישיר בין הצורה שאני כותב את המערכת שלי לכמה תהיה החשבונית הסופית, וזאת הייתה מדרגה שהיה קצת קשה לעבור אותה. אני זוכר שמישהי שלמדה את קורס הענן ביחד איתי עשתה טעות בהגדרות וקיבלה חשבונית של 2000 דולר ב-AWS, היא נאלצה ללמוד את זה בדרך הקשה.
אני צופה שהמושג Cloud Native יהיה אינהרנטי בכל פיתוח תוכנה שנעשה ושלמעשה לא תהיה יותר שאלה של איך לכתוב את המערכת כדי שתותאם לענן, אלא כל מערכת שנכתוב תוכל לרוץ ON-PREM או בענן בלי שינוי של קוד. אנחנו כבר מתחילים לראות את זה עם הפופלאריות של Kuberentes או Service Fabric ועם פלטפורמות כמו Azure Stack. כמו כן אני חושב שעולמות ה- ML וה- AI יכנסו לתוך חוויות הפיתוח ויישמו את ה- Best Practices באופן אוטומטי ויעשו שינויים והתאמות בסביבה שכבר Deployed בלי שנצטרך אפילו לדעת על כך.
בתפקידי הקודם הובלתי את מחלקת הענן בחברת CodeValue ויצא לי לעבוד עם הרבה לקוחות בפרויקטים ששילבו ספקיות ענן שונות. הייתי בקשר ישיר עם אנשי התמיכה והלווי של הספקיות ותמיד קיבלתי שירות טוב מכולן. אני חייב להגיד שלרוב השיקולים בבחירת הספק הם בכלל לא טכניים אלא פוליטיים ומסחריים. הספקיות תמיד במרדף להדביק את הפער בינן ולכן פיצ'ר כזה או אחר הוא מזמן לא שיקול כי לאחר תקופה קצרה הפיצ'ר יופיע אצל האחרים וקצב ה-Innovation הוא אדיר אז תמיד צצים דברים חדשים.
אני תמיד משתדל לנתק את עצמי מהעדפות סובייקטיביות ולהתמקד בשיקולים האובייקטיביים שכמובן צריכים לקחת בחשבון את הניסיון הקודם שיש לצוות הפיתוח.
הענן מאפשר גמישות פיתוחית וקיצור זמני פיתוח. כשרוצים לייצר מערכת גלובלית שצריך להתמודד על Scale גבוה, הענן יתן מענה הרבה יותר טוב מעבודה On Premise. אבל אין פה "קסם", זה לא נכון ולא אפשרי לקחת מערכת As-Is ופשוט להעביר אותה לענן, יש לעשות שינויים והתאמות, וכמובן לא חייבים הכל בבת אחת אלא בצורה איטרטיבית ומבוקרת.
המעבר לענן הוא עדיין שינוי תרבותי יותר משינוי טכנולוגי. חברות שהבינו את זה והיו מוכנות להשקיע באוטומציה ובשינוי מודל העבודה המסורתי שבו יש הפרדה בין צוותי הפיתוח לצוותי האופרציה, הן אלו שהצליחו לעשות את המעבר ובאמת לנצל את הענן. אלו שלא, התקשו יותר.
המעבר לענן דורש השקעה ודורש מעורבות של כלל ה- Stakeholders (בעלי עניין). אני לא חושב שהשאלה היא אם הארגון מוכן לענן, אלא לאן הארגון שואף להגיע. אם הארגון שואף להערכת מודרנית שכוללת תמיכה ב-Scale גבוה, מאפשרת פריסה גלובלית, משלבת יכולות של ML/AI, ויכולה להתמודד עם עדכונים ותקלות עם Down Time כמה שיותר קטן, אז אני חושב שהארגון מוכן לענן.
ברגע שיש מחויבות של ארגון להגיע ליעד, את כל הדברים מסביב אפשר לסדר.
אני מאוד שמח לראות איך הקהילה גודלת ואת כל הפעילויות שמתבצעות. אני אשמח לראות את זה ממשיך ואני אשמח לכנס Cloud שמאורגן ע"י הקהילה למען הקהילה ונשאר אובייקטיבי ונטול שיווק.